DIETA PRI GASTROEZOFAGEALNI REFLUKSNI BOLEZNI (GERB-u)
Živila, ki jih odsvetujemo:
• polnomastno mleko, mlečni izdelki (z več kot 2% maščob), čokoladno mleko;
• ocvrta zelenjava, zelenjavne omake in paradižnik, kumarice;
• limone, pomaranče, grenivke, ananas;
• mlečni in mastni kruh;
• perutninska maščoba in koža, klobase, salame, slanina;
• vse živalske in rastlinske maščobe;
• čokolada, pepermint, na maščobi pripravljene sladice (krofi, miške…);
• alkohol (od vin zlasti cviček), kava z ali brez kofeina, močan ruski ali zeleni čaj, sadni čaji, šipek, hibiskus, gazirane pijače;
• kremne, goveje, piščančje, kisle juhe;
• začimbe kot so: feferoni, čili, curry, česen čebula, rdeča paprika, poper.
Priporočamo:
• posneto mleko, mlečne izdelke z največ 2% maščobe;
• vso zelenjavo pripravljeno brez maščob;
• jabolka, jagodičasto sadje, melone, banane, breskve;
• vse kruhe z malo maščob, polnozrnati izdelki, testenine;
• pusto meso, perutnina brez kože;
• čim manj maščob;
• sladice z majhno vsebnostjo maščob (<3g/kos);
• sokove, vodo, zeliščne čaje brez kofeina in mete;
• juhe pripravljene brez prežganja, brez dodatkov maščob, najbolje zelenjavne;
• vse ostale začimbe, ki niso odsvetovane
• sol v zmernih količinah.
Poleg diete je potrebno upoštevamo tudi nekatere ukrepe pri pripravi hrane:
• ta naj bo sveže kuhana v malo tekočine ali dušena v lastnem soku, ali pečena brez maščob;
• hrano zabelimo, ko je že kuhana, vendar s čim manj hladne maščobe, oljem, maslom ali smetano;
• hrana naj bo mehka, lahka in ne sme povzročati zaprtja;
• hrana ne sme biti ne prevroča, niti ledeno mrzla;
• izogibamo se jedem in pijačam, ki napenjajo.
Posebno pazljivost moramo nameniti samim obrokom:
• naj bodo pogostejši, manj obilni,
• ne smemo se prenajedati;
• izogibati se prigrizkom;
• med jedjo ne uživati večjih količin tekočine;
• jesti počasi in hrano dobro prežvečiti;
• večerjati vsaj 2-3 ure pred spanjem, pri hujših težavah večerjo opustiti;
• takoj po obroku ni primerno ležati, raje ostati pokonci.
Vzdržujte primerno telesno težo in fizično kondicijo.
Opustite kajenje.
Izogibajte se nošenju tesnih oblačil v pasu, sklanjanju in globokemu pripogibanju.
Počivajte in spite z vzdignjenim zgornjim delom telesa.
Dieto, ki preprečuje ali zmanjša povratek želodčne kisline iz želodca v požiralnik in navzgor proti grlu in žrelu, je sicer lahko slediti, a se je potrebno zavedati, da vsa živila ne vplivajo enako na posameznika in njegovo izločanje želodčne kisline. Zato je dieto potrebno prilagodimo lastnim izkušnjam.
Povzeto po priporočilih Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, UKC Ljubljana
Viri:
Pokorn D.: Prehrana bolnika,
Orel J., Kodele M.: Bolnikom pri refluksni bolezni in vnetju požiralnika